تبدیل آنالوگ به دیجیتال (ADC) یک فرآیند الکترونیکی است که در آن یک سیگنال پیوسته متغیر یا آنالوگ بدون تغییر محتوای اساسی آن به یک سیگنال دیجیتال چند سطحی تبدیل میشود. یک مبدل آنالوگ به دیجیتال، سیگنال آنالوگ را که هم از نظر زمان و هم از نظر دامنه پیوسته است، به سیگنال دیجیتالی که هم از نظر زمان و هم از نظر دامنه گسسته است تغییر میدهد. ورودی آنالوگ به مبدل شامل ولتاژی است که از نظر تئوری بین تعداد بی نهایتی از مقادیر متفاوت است. به عنوان مثال می توان به امواج سینوسی، شکل موج هایی که بیانگر گفتار انسان است و سیگنال های یک دوربین تلویزیونی معمولی اشاره کرد. خروجی مبدل آنالوگ به دیجیتال دارای سطوح یا حالت های تعریف شده است. تعداد حالت ها تقریبا همیشه توان دو است یعنی 2، 4، 8، 16 و غیره. ساده ترین سیگنال های دیجیتال فقط دو حالت دارند و باینری نامیده می شوند . تمام اعداد کامل را می توان به صورت دودویی به صورت رشته های یک و صفر نشان داد.
نحوه کار مبدل های( VOIP (ATA
ATA ها نسبتا دستگاه های ساده ای هستند. ATA ها بصورت یک پل بین شبکه تلفن IP و دستگاه آنالوگ (مثل تلفن رومیزی) و یا با خطوط PSTN کار میکنند. با توجه به اینکه ترافیک صوتی از کجا نشات گرفته مبدل آنالوگ ATA این ترافیک صوتی را به یک شکل مناسب که قابل دریافت توسط شبکه مقصد یا دستگاه موردنظر باشد تبدیل خواهد کرد. اگر ترافیک صوتی از یک تلفن آنالوگ یا خطوط تلفن PSTN نشات گرفته باشد ATA سیگنالهای صوتی آنالوگ را به دیجیتال تبدیل خواهد کرد بعد از آن سیگنالهای دیجیتال توسط کدکها فشرده میشوند و به دسته هایی از بسته های IP تقسیم میشوند که با استفاده از پروتکلهای سیگنالینک در طول شبکه IP نقل و انتقال مییابند. اگر ترافیک صوتی از شبکه IP نشات گرفته باشند ATA (همان مبدل) بسته های دیجیتال را به سیگنال های دیجیتال غیرفشرده (decompress) تبدیل میکند و بعد به سیگنالهای آنالوگ قابل دریافت توسط دستگاه یا قابل ارسال در طول PSTN تبدیل میکند.
گیتوی چیست؟
گیتوی ها در واقع سری پرظرفیت مبدل های آنالوگ به IP (ATA) هستند. گیتوی VOIP قسمتی از سیستم تلفنی شماست که صدای روی خط آنالوگ تلفن شهری (PSTN) را به بسته های IP تبدیل میکند تا به راحتی روی شبکه داخلی شما (IP) قابل حرکت باشد. از طرفی گیتوی های VOIP صدای دیجیتال را به صدای آنالوگ تبدیل میکند تا بتوانید با دیگر تجهیزات آنالوگ مثل گوشیهای تلفن آنالوگ یا دستگاههای فکس آنالوگ ارتباط بگیرید.
انواع گیتوی VOIP
گیتوی ها به دو دسته آنالوگ و دیجیتال تقسیم می گردند.
آنالوگ: یک گیتوی آنالوگ یا سیستم تلفنی شما را به خطوط تلفن ثابت (PSTN) متصل خواهد کرد و یا تلفن های آنالوگ شما را به سانترال IP متصل خواهد کرد. به همین سبب گیتوی های آنالوگ در سه دسته ارائه می گردند:
- FXO: این دسته از گیتوی ها مختص ارتباط خطوط تلفن ثابت با سانترال IP هستند.
- FXS: گیتوی های FXS به منظور ارتباط گوشی تلفن و یا ماشین فکس آنالوگ به سانترال IP مورد استفاده قرار می گیرند.
- FXO/FXS: گیتوی هایی که ترکیبی از پورت های FXO و FXS را دارند و می توانند هر دو نیاز فوق را مرتفع نمایند.
دیجیتال: گیتوی های دیجیتال برای ارتباط خطوط تلفن دیجیتال (E1) به سانترال IP مورد استفاده قرار می گیرد.
هر خط ایوان می تواند تا 30 همزمانی تماس داشته باشد.
پروتکل های ویپ
وظیفه اصلی پروتکل در حقیقت تصمیم گیری چگونگی ارسال پکت های صدا روی بستر شبکه است. هر آداپتور یکسری پروتکل را ساپورت می کند.
مهم ترین پروتکل های ویپ به شرح زیر است:
- SIP: استاندارد ترین پروتکل ویپ SIP می باشد که تقریبا همه سیستم های ویپ این پروتکل را ساپورت می کند.
- SCCP: این پروتکل، پروتکل اختصاصی تجهیزات سیسکو است.
- MGCP: این پروتکل، پروتکل قدیمی تری است و پهنای باند کمتری استفاده می کند.
- H.323: پروتکل H.323 مثل MGCP پروتکل قدیمی تری است و پهنای باند کمتری استفاده می کنند.
کدک های صدا:
وظایف کدک های صدا فشرده کردن پکت های دیجیتال است. کدک های صدا همچنین تعیین کننده کیفیت صدا و پهنای باند مصرفی است. بعضی از آداپتورهای ویپ چندین کدک را ساپورت می کنند.
مهم ترین کدک های صدا عبارتند از:
• GSM – 13 Kbps
• iLBC – 15 Kbps
• G.711 - 64 Kbps
• G.722 - 48/56/64 Kbps
• G.726 - 16/24/32/40 Kbps
• G.728 - 16 Kbps
• G.729 - 8 Kbps
حالا شما می دانید که برای اینکه از خط شهری و تلفن آنالوگ استفاده کنید باید یک گیت وی یا آداپتور داشته باشید که از تک پورت و دو پورت است تا 192 پورت.
ویژگی هایی آداپتورهای ویپ
- سازگار با چندین پروتکل مثل: SIP و H.323 و MGCP
- کدک هایی مثل G.711 و G.723.1 و G.726 و G.729A را ساپورت می کنند.
- سازگار با کدک T.38 برای فکس
- دارای اکو کنسلر ، جیتر بافر ، VAD و CNG
- مدیریت تحت وب
این ها صرفا ویژگی های استاندارد یک آداپتور ویپ هستند. آداپتورهای ویپ تفاوت هایی با هم دارند. برای اطلاعات بیشترمی توانید به صفحه اختصاصی هر محصول مراجعه نمائید.
راهکار انتقال خطوط تلفن شهری با استفاده از گیتوی
گاها مشریان در محل هایی بدور از پشتیبانی شرکت مخابرات هستند و امکان برخورداری از خطوط تلفن ثابت را ندارند. همانطور که میدانیم در بسیاری از نقاط خارج از شهر مثل کارگاه ها، معادن، برخی مجتمع های مسکن مهر و غیره دسترسی به تلفن ثابت بسیار سخت است و یا مستلزم صرف هزینه بالا برای حفاری، تیرگذاری و کابل کشی است. با استفاده از گیتوی های ویپ به راحتی می توان تلفن ثابت را از طریق لینک های بیسیم انتقال داد.
برخی شرکت ها و سازمان ها به خاطر کاهش هزینه ها و یا سیاست های کاری نیاز دارند تا تلفن های ثابت شهری خاص را به شهر یا کشور دیگری انتقال دهند. به راحتی روی بستر اینترنت می توان این کار را انجام داد فقط کافیست در شکل فوق به جای ارتباط بی سیم از اینترنت استفاده کرد.
راهکار اتصال سانترال های سنتی نظیر پاناسونیک
بسیاری از شرکت ها، ادارات دولتی و سازمان های بزرگی که دارای دفاتر مختلف و یا شعب هستند نظیر بانک ها و در این شعب از سانترال های قدیمی و یا به عبارتی آنالوگ استفاده می کنند می توانند سانترال های موجود را با هزینه اندکی به هم اتصال دهند. در این روش تمامی تماس های بین دو طرف و یا بین شعب، به صورت داخلی به داخلی می توانند به هم زنگ بزنند و هزینه ای پرداخت نکنند. علاوه بر بحث هزینه این کار باعث سهولت در شماره گیری هم خواهد شد.
آینده تبدیل آنالوگ به دیجیتال
ماهیت صداهای قابل شنیدن که امواج سینوسی تولید می کنند و واحدهای ADC می توانند نمونه برداری کنند، تغییر نمی کند مگر اینکه تغییر کوانتومی در فیزیک رخ دهد. به این ترتیب، فناوری ADC احتمالا در آینده در همه انواع دستگاههای محاسباتی تعبیه خواهد شد. ADC شاید یکی از مهم ترین پیشرفت های تکنولوژیکی قرن گذشته باشد.
نتیجه گیری
مبدلهای آنالوگ به IP ابزاری کلیدی در تبدیل و انتقال دادهها در عصر دیجیتال هستند. این مبدلها امکان دسترسی سریعتر و آسانتر به دادهها را فراهم میکنند و میتوانند به بهبود کیفیت اطلاعات منتقل شده کمک کنند. به طور کلی، استفاده از این مبدلها در بسیاری از کاربردهای صنعتی و تجاری مزایای قابل توجهی را به همراه دارد و به توسعه فناوریهای نوین کمک میکند.