MCU
مخفف Multipoint Control Unit می باشد. وظیفه اصلی آن مدیریت ارتباطات چندطرفه ویدئوکنفرانس می باشد زمانی که بیش از دو نقطه را بخواهیم به همدیگر متصل کنیم از MCU استفاده می کنیم. یا به صورت داخلی در Endpoint های ویدیوکنفرانس با تعداد محدود وجود دارد. برخی پایانه ها دارای MCU ی تعبیه شده داخلی تا 8 تماس همزمان هستند ولی برای تعداد تماس همزمان بیشتر باید از سخت افزار مخصوص این کار استفاده کرد. MCU های نرم افزاری هم وجود دارند ولی می بایست با توجه به تعداد تماس همزمان ، سرور های کامپیوتری مناسب برای آن ها در نظر گرفته شود.
AES
AES که مخفف کلمه های Advanced Encryption Standard یا استاندارد رمزنگاری پیشفرفته است از خانواده الگوریتم های رمزنگاری متقارن یا Symmetric است. AES برای اولین بار در سال 2001 توسط NIST (National Institute of Standards and Technology) ارائه شد. بعد از گذشت تنها یک سال از ارائه AES توسط NIST دولت ایالات متحد آمریکا این استاندارد را به عنوان یک استاندارد دولتی تصویب کرد. البته در بدو معرفی این الگوریتم نامی که برایش انتخاب کردند Rijndael بود که مشخصا برگرفته ای از نام سازندگان آلمانی آن به نامهای Joan Deamen و Vincent Rijmen بود. NSA که همان آژانس امنیت ملی آمریکا است در ابتدا از AES به عنوان یک پروژه فوق محرمانه یاد می کرد. در واقع بعد از آن AES به عنوان اولین پروتکلی مطرح شد که توسط آژانس امنیت ملی آمریکا برای استفاده عمومی توصیه شد. در استانداردی که در AES استفاده می شود از سه بلوک رمزنگاری به شکل AES-128 ، AES-192 و AES-256 بصورت گسترده استفاده می شود.
این استاندارد یکی از پر کاربردترین استانداردهای رمزنگاری متقارن مورد استفاده امروزی می باشد. AES در واقع برای پوشش دادن مشکلات و بروز رسانی پروتکل رمزنگاری متقارن دیگری به نام DES یا Data Encryption Standard طراحی و ارائه شد. استفاده از AES به عنوان یک پروتکل رمزنگاری استاندارد بسیار امن امروزه تایید شده است. طبق معمول حملات زیادی برای شکستن کلید های مربوط به این پروتکل بر روی آن انجام شده است که بعضا برخی از آنها نیز موفقیت آمیز بوده است ، اما حملاتی که بتواند الگوریتم این پروتکل را تهدید کند هنوز انجام نشده است و اکثر حملات موفق به این نوع الگوریتم از نوع side-channel بوده است که تاثیر چندانی بر روی آن نداشته است. با توجه به امنیت و قابل اعتماد بودن AES آژانس امنیتی ملی آمریکا همچنان از این پروتکل برای طبقه بندی اطلاعات محرمانه و طبقه بندی شده استفاده می کند . البته این موضوع در سال 2003 توسط NSA اعلام شد و از آن به بعد گزارش مستدلی در این باره وجود ندارد.
Endpoint
به معنی پایانه و یا نقطه پایانی می باشد. هر پایانه ویدئوکنفرانس برای ارسال و دریافت صدا و تصویر مورد استفاده قرار می گیرد. هر پایانه دارای ورودی و خروجی صدا و تصویر می باشد که می توان از این طریق آن را به دوربین و اسپیکر و میکروفون متصل کرد.
Codec
بخشی از End point می باشد که کلیه تجهیزات جانبی به آن متصل می شوند ، عملکرد اصلی آن فشرده سازی و بازسازی مجدد صدا و تصویر ارسالی و دریافتی از شبکه می باشد.
LPR
فناوری LPR با بازیابی داده های از دست رفته در انتقال باعث بهبود کیفیت و عدم ایجاد پرش و قطعی در صدا و تصویر می گردد.
Presentation
انتقال محتوا به شرکت کنندگان در جلسات ویدئوکنفرانس را Presentation می نامند ، به طور مثال نمایش صفحات یک کتاب که می تواند به صورت یک فایل PDF به نمایش گذاشته شود.
Noise Reduction
کاهش نویز در سیگنال صدا را می گویند. اکثر تجهیزات ضبط ، پخش و انتقال صدا به علت ویژگی های ساختاری حساس هستند و گاها موجب ایجاد نویز در صدا سیگنال می شوند، الگوریتم های خاصی وجود دارد که صدا های اضافی و نویز را از روی سگنال اصلی تشخیص و حذف می کنند.
Port
درگاهی فیزیکی برای اتصال تجهیزات جانبی می باشد مثل پورت های USB ، DVI و 3.5m
Gatekeeper
یکی از اجزای نظارتی اصلی در شبکه های بزرگ ویدئو کنفرانس بوده که end point ها در آن با کمک استاندارد E.164 رجیستر شده و دارای داخلی های منحصر به فرد می گردند. End point ها از این پس قادر خواهند بود تنها از طریق شماره گیری این داخلی ها به جای آدرس آی پی دستگاه طرف مقابل به آن متصل گردند. همچنین Gatekeeper می تواند باعث ممانعت و یا محدودیت در اتصال همزمان پایانه ها برای جلوگیری از تراکم در شبکه گردد.
Firewall
دیوار آتش که در مرز میان شبکه درون سازمانی و شبکه خارجی (مثلاً اینترنت) قرار گرفته و جهت تامین امنیت و حفاظت از کاربران سازمانی در برابر حملات بیرونی ، تنظیم و پیکربندی می شود.
Web Interface
رابطی گرافیگی برای اتصال به منوی تنظیمات سیستم می باشد. از طریق تایپ IP تخصیص داده شده به دستگاه در آدرس بار Browser ها می توان این رابط را مشاهده کرد.
H.264
یکی از انواع پروتکل های ضبط ، فشرده سازی و توزیع محتوای ویدئویی می باشد که امروزه به عنوان متداولترین الگوریتم مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از طراحی این الگوریتم ، رسیدن به نرخ بیتی با نصف و یا کمتر از الگوریتم H.263 بود البته بدون پیچیده تر و گران شدن هزینه طراحی.
H.239
یکی از استانداردهای سازمان ITU-T که جهت ارسال و دریافت داده های چند رسانه ای حجیم به صورت همزمان بر روی شبکه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در سیستم های ویدئو کنفرانس از این استاندارد به صورت خاص جهت ارسال و دریافت Presentation در هنگام استفاده از دو مانیتور استفاده می شود
.G.729
یکی از الگوریتمهای فشرده سازی صدا که صدای دیجیتال را در پکتهای به طول ده میلی ثانیه و با نرخ 8 Kb/s فشرده می نماید. G.729 به عنوان یکی از اصلی ترین کدکهای فشرده سازی صدا در پایانه های ویدئو کنفرانس مورد استفاده قرار می گیرد.
H.323
یکی از استانداردهای ITU-T که به عنوان پروتکل اصلی سیگنالینگ و کنترل در پایانه های ویدئو کنفرانس ، وظیفه برقراری ، نگهداری و خاتمه تماس را بر عهده دارد.
User Privilege
برای تعیین سطح دسترسی کاربران مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا کاربرانی که سطح دسترسی مدیریت سیستم را دارند و Manager یا Moderator نامیده می شوند و یا کاربرانی که صرفا می توانند از سیستم برای اتصال به جلسه استفاده نمایند و Normal User نامیده می شوند.
Agenda
دستور جلسات ویدئوکنفرانس می باشد که می تواند از سوی مدیر و یا کاربری که دارای سطح دسترسی لازم است تعیین و یا ویرایش گردد.
Encryption
به رمز گذاری کردن اطلاعات گفته می شود. پیغام هایی که رمز گذاری می شوند صرفا از طریق افرادی که مجاز به رمزخوانی هستند قابل بازگشایی می باشند.
PSTN Service
برای استفاده از خطوط تلفن ثابت در سیستم های ویدئوکنفرانس نیاز مند استفاده از تجهیزاتی هستیم که بتواند تماس های آنالوگ را به IP تبدیل نماید . این سرویس از طریق مراکز تلفن VoIP ممکن می باشد. در برخی سامانه ها ، ماژول یا نرم افزار واسطی وجود دارد که باعث ارتباط سیستم ویدئوکنفرانس و مرکز تلفن VoIP می گردد.
File Sharing
به اشتراک گذاری فایل برای دیگر شرکت کنندگان در جلسه ویدئوکنفرانس را File sharing می نامیم.
Voting
در برخی از جلسات ویدئوکنفرانس نیاز به رای دهی و یا نظر سنجی کاربران داریم که با استفاده از تنظیمات در بخش Voting می توانیم این امکان را ایجاد نمائیم.
Dual Monitor
قابلیت پخش دو تصویر همزمان در یک جلسه ویدئویی که یکی از ویدئوها تصویر انتقالی از دوربین را نمایش می دهد و دیگری محتویات در حال نمایش (Presentation)
Automatic Gain Control
AGC برای تنظیم و کنترل دامنه سیگنال صوتی اسپیکر و میکروفون مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از این فناوری می توانیم صدای یکنواختی را بشنویم. زمانی که حجم سیگنال دریافتی بیش از حد استاندارد باشد ، آن را کم و زمانی که سیگنال صدا با افت و یا اصطلاحا محو شدگی رو برو می گردد آن را افزایش می دهد.
Streaming
انتقال و پخش همزمان صدا و تصویر تولید شده از یک پایانه برای کاربرانی که در محیط شبکه آن را دریافت می کنند Streaming نامید می شود.